Claude: Tajný trumf konečně dostupný pro všechny

Na svých školeních už dlouho mluvím o tajném trumfu mezi chatboty – Claude od Anthropic. Co to je Anthropic? Je to firma, kterou založili někdejší průkopníci OpenAI, tvůrci ChatGPT. A jejich vlajkovou lodí je právě chatbot Claude.

Až dosud bylo jeho používání pro nás v EU docela oříšek, protože jsme k němu neměli oficiální přístup a museli vymýšlet složité triky s VPN a shánět falešná telefonní čísla. Ale teď se karta obrací. Minulý týden Anthropic konečně otevřel dveře i pro české uživatele.

Takže pokud jsi ještě neměl tu čest, honem to naprav. Claude je přeborník v psaní textů. Eseje, povídky, scénáře … jeho výstupy působí originálně, dost možná proto, že na ChatGPT jsme si za ten rok a půl zvykli. A jasně, umí i česky.

Navíc má Claude obrovskou výhodu v podobě širokého kontextového okna. Pojme mnohem delší dokumenty. Jestliže chatboti GPT‑4 a 4o zvládnou 32 tisíc tokenů, Claude jich dá 6× tolik. To se skvěle hodí třeba pro analýzu dat nebo rešerše. A chápe i obrázky. Pošli mu fotku a on ti řekne, co na ní vidí.

Můžeš si vybrat z několika verzí Clauda, některé jsou zdarma, za jiné zaplatíš stejný bakšiš jako za ChatGPT.

Upřímně, Claude se u mě pomalu stává chatbotem první volby. Ale je spousta věcí, hlavně v rozhraní, co mi v něm citelně chybí. Takže stále pendluju mezi více nástroji. Nicméně Claude je nezastupitelný. Vyzkoušej ho, ideálně placenou verzi, a myslím, že si ho oblíbíš.