ChatGPT: dostaneš víc inteligence zdarma

Nemáš placené ChatGPT Plus? Nevadí! OpenAI se rozhodlo vylepšit i bezplatnou verzi ChatGPT a přidat do ní funkce, které bys čekal spíš u prémiových modelů.

Takže co se chystá? Zaprvé, free uživatelé dostanou přístup k inteligenci na úrovni GPT‑4, konkrétně k GPT‑4o. To je hodně velký skok oproti současnému stavu. Nový model je totiž mnohem chytřejší a všestrannější než starší modely. Takže se připrav na kvalitnější konverzace a přesnější odpovědi.

Za druhé, ChatGPT bude schopný čerpat informace z webu. Takže bude mít i aktuální informace. Nehledě na to, že GPT‑4o se učil na datech získaných do prosince 2023, zatímco předchozí GPT‑3.5 jen do února 2022 (a nemá dosud páru o tom, že Rusko napadlo Ukrajinu).

A co víc, bude konečně rozumět i obrázkům! Můžeš mu poslat fotku a nechat ho, ať ti ji popíše, analyzuje nebo třeba přeloží text, který na ní vidí.

A to pořád není všechno! Free verze zvládne analyzovat data a vytvářet z nich grafy a tabulky. Stačí mu poslat soubor s čísly a on ti z nich udělá přehlednou vizualizaci. No a konečně, i free uživatelé budou moci používat (ale ne vytvářet) tzv. GPTs – specializované jazykové modely na konkrétní témata či úkoly. A taky paměť.

Hotová Vánoční nadílka takhle zkraje jara. Ok, pojďme si spíš říct, co budou mít navíc platící diváci:

  • mohou vytvářet specializované GPTs
  • mohou generovat obrázky pomocí DALL-E
  • mají vyšší limit na počet zaslaných zpráv GPT‑4o

Toho moc není. Tak si říkám, jestlipak si to v OpenAI spočítali dobře a udrží platící uživatele, jestli jim spíš nezačal pricingový model halucinovat. Každopádně pokud jsi váhal, jestli si připlatit za ChatGPT Plus, možná teď už nebudeš muset.