ChatGPT bude mít paměť jako slon

Všiml sis toho písmenka „P“ ve zkratce „GPT“? Je těžké si ho nevšimnout. Tak ono „P“ znamená „předtrénovaný“. Jinými slovy, tyhle modely se sice učí z neskutečně obrovského množství textů, ale jakmile jednou dokončí svůj trénink, dál se nenaučí nic. Ani z rozhovorů s námi, uživateli.

Proč to tak je? Učení je šíleně drahý a náročný proces, takže učit se průběžně by stálo majlant. Místo toho se vývojáři snaží vymyslet fígle, jak to obejít. A jedním z nich je zbrusu nová funkce Memory, tedy paměť.

Paměť funguje jako takový malý zápisníček. Kdykoliv během konverzace ChatGPT narazí na něco zapamatováníhodného, tak si to do něj poznamená. A před každou další konverzací si tyhle poznámky připomene. Takže nemusíš pořád dokola opakovat, že jsi z Brna, máš dvě kočky a rád jíš pizzu. ChatGPT si to bude pamatovat.

Na ty jeho poznámky se můžeme mrknout i my, uživatelé. V nastavení je sekce, kde je všechny vidíme, a když se nám něco nezdá, tak to můžeme smazat. Tedy máme kontrolu nad složkou, co si o nás ten digitální parťák vede.

Nebo můžeme funkci úplně deaktivovat. Nebo otevřít tzv. „dočasný chat“, při kterém vůbec nebude vytahovat zápisník s poznámkami.

Tahle funkce zatím funguje jen pro šťastlivce mimo Evropskou unii. My tady v EU máme tak přísné zákony na ochranu osobních údajů, že si na Memory budeme muset ještě chvíli počkat. Já vím, funkce je to zcela transparentní a pamatuje si jen to, co jsi sám řekl, takže s osobními údaji nemůže … já vím, nedává to smysl. Zvykej si, že v EU holt bude všechno se zpožděním. Ledaže bys měl po ruce nějakou šikovnou VPN…

Aktualizace: od září 2024 máme Memory i v Evropě!

Memory, all alone in the moonlight 🎵
I can dream of the old days
Life was beautiful then