Kdo je a kdo není odborník na AI

Pojďme si říct, kdo je a kdo není odborník na AI.

Začnu vzpomínkou, když mi bylo 15 let. Už tehdy jsem dobře rozuměl počítačům. Táta, který je prodával, mě je nechával skládat z komponent a brával mě ke klientům na servis. Po letech mi jeden z nich povídal, jakou měl hrůzu, když se do jeho drahocenného PC za 250 tisíc Kč (dnes by to bylo 850 tisíc) pustilo se šroubovákem malé děcko.

Na počítačích mě bavilo všechno, hlavně grafika a programování. A docela dobře jsem si tím vydělával. Kapesné od rodičů představovalo spíš nepodstatný bonus. Vytáčí mě, když nějaký politik prohlásí, že děti v tomto věku se mají prohánět za mičudou a ne pracovat. Sám kopal do míče a hle, jaký z něj vyrostl kretén.

V osmnácti jsem už počítačům rozuměl natolik, že bych po probuzení vyjmenoval všechny instrukce procesoru. Byl jsem odborník? Považovali mě za něj, i když jsem ještě neměl vysokou školu ani maturitu.

Šel jsem na výšku zaměřenou na počítače. Možná čekáte, že škola byla pro mě hrozná nuda a nic jsem se tam nedozvěděl, ale tak to není. Škola člověku vždycky otevře nové obzory. Jen jsem si uvědomoval, že na rozdíl od medicíny nebo práva je ten finální level, diplom, pro mě bezcenný papír. Taky jsem viděl, kolik lidí, kterým bych nikdy nesvěřil žádný úkol, se s obrovskou pílí na tento vrchol vyškrábe, a kolik takových absolventů škola každý rok vyplivne. Jsou to odborníci?

Můj obor byl v té době tak turbulentní, že spousta věcí, které se jeden rok tesaly do kamene, příští už vůbec neplatily. Škola byla jen rozmlžený okamžik v nikdy nekončícím procesu učení. Je odborník někdo, kdo vystudoval turbulentní obor před deseti lety? To záleží dost na tom, co během těch deseti let dělal.

Kdo je tedy odborník na AI? Nedávno jsem se vracel z vody se dvěma advokáty, a jeden z nich mi říká: „Čéče, dnes je každej právník odborník na AI a školí to.“ Ujišťoval jsem ho, že v jiných oborech je to úplně stejné.

Znám pár jmen, která za odborníky na AI rozhodně považuji. Pak je spousta dalších, kteří nemají potřebu být vidět. Žádné jednoduché vodítko neexistuje. A ještě něco: To, že je člověk špička v jednom oboru, z něj nedělá hvězdu v oboru jiném. Například v prognostice. Odborníci na AI předpovídající budoucnost jsou moje guilty pleasure.