Midjourney: Jak vykouzlit konzistentní postavy ve více obrázcích

Možná to znáš. Hraješ si s generátory obrázků jako Midjourney a vytvoříš si parádní postavu. Chceš ji použít třeba pro komiks. Jenže ouha, v dalším obrázku už to prostě není ona. Jinej účes, jinej výraz, prostě jiná. Co s tím?

Přesně tohle byla dosud velká bolest AI obrazových generátorů. Modely jako Midjourney totiž generují obrázek pokaždé znovu podle zadaného textu. Nedokážou si zapamatovat konkrétní postavu a znovu ji vykreslit v nové situaci.

Přitom tohle je klíčové, když chceš vyprávět příběh. Ať už chystáš storyboard pro film, ilustrace pro román nebo třeba jen komiks. Potřebuješ, aby postavy byly konzistentní. Aby je bylo možné poznat. Představ si Spidermana, který má v každém okénku komiksu jinou masku.

Naštěstí Midjourney teď přišla s řešením! A jmenuje se Character Reference neboli cref.

Jak to funguje? Je to vlastně docela jednoduché.

  1. Nejdřív si v Midjourney vygeneruješ obrázek nějaké postavy.
  2. Pak zkopíruješ URL tohoto obrázku a vložíš ho do nového promptu za --cref
  3. A ejhle, Midjourney se pokusí vygenerovat tu samou postavu v nové situaci podle tvého zadání.

Není to úplně dokonalé, ale rozhodně to funguje. Funkce není optimalizována pro fotografie skutečných lidí, jejichž podobu důvěrně známe. Tam dojde ke zkreslení. Midjourney se snaží prostě jen zachovat rysy obličeje, typ postavy a dokonce i oblečení z původního obrázku. Navíc můžeš pomocí parametru --cw ovlivnit, jak moc se má nový obrázek podobat originálu (na škále 0–100).

A to není vše! Pomocí více tagů --cref můžeš dokonce kombinovat více postav do jednoho obrázku. Nebo to zkombinovat se Style Referencí pomocí --sref. Možnosti jsou nepřeberné.

Tak co, už se těšíš, až si v Midjourney vytvoříš svůj vlastní svět s originálními postavami, které budou putovat z obrázku do obrázku? Já rozhodně ano! Tak šup šup, jdeme na to!